Μια ανθολόγηση από τα πεζά κείμενα του Τόλη Νικηφόρου (διηγήματα, μυθιστορήματα, παραμύθια) με εικόνες της Τζούλιας Φορτούνη



«Η ζωή μας αποτελείται όχι από μέρες,
μήνες και χρόνια,
αλλά από δευτερόλεπτα
που αιωρούνται και σκορπίζουν
στην άκρη του γκρεμού.
Δευτερόλεπτα αιφνιδιαστικά και γοητευτικά,
δευτερόλεπτα επικίνδυνα»

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου


Είχαν κοινή καταγωγή, τον ίδιο κωδικό αριθμό στη δημιουργία του κόσμου. Κωδικό για το πνεύμα και το σώμα, κωδικό για την ψυχή. Που ρέουν, μεταβάλλονται και εξελίσσονται και παίρνουν χίλιες δυο μορφές, μα παραμένουν πάντα ίδια στην ουσία τους. Αρσενικό και θηλυκό, άνδρας και γυναίκα, κόκκινο και κόκκινο, κόκκινο όπως το κόκκινο της μεγάλης έκρηξης στον πυρήνα του σύμπαντος δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Και τίποτα άλλο. Τα δύο σε ένα, πλασμένα από το ένα, ταγμένα να γίνουν και πάλι ένα. Ίσως φωτεινές ακτίνες του ίδιου ήλιου στο διάστημα, δροσερό νερό από την ίδια βουνοκορφή στο ποτάμι, φύλλα του ίδιου ανθισμένου δέντρου στις κοιλάδες του πλανήτη. Πολύχρωμα ψάρια στο ίδιο ωκεανό, εξωτικά πουλιά στο ίδιο δάσος των τροπικών, λευκές αρκούδες με το ίδιο χνώτο την παγωμένη ερημιά των πόλεων, πρωτόγονοι άνθρωποι στο βάθος της ίδιας σκοτεινής σπηλιάς.

(Η ερωτική ιστορία του Φάνη και της Αλκμήνης που φτάνει σε εκρηκτικό σημείο και καταλήγει σε αδιέξοδο. Κοινωνικές συνθήκες γνωστές σε όλους μας που φτάνουν σε εκρηκτικό σημείο και καταλήγουν σε αδιέξοδο. Καυτά προβλήματα της καθημερινής ζωής που δεν θέλουμε να δούμε ή δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Οι δύο ερωτευμένοι και άλλοι τρεις ναυαγοί που, εντελώς τυχαία, βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα έρημο νησί στην άκρη του κόσμου. Και αναζητούν μια λύση. Στην πραγματικότητα ή πέρα από αυτή. Το έρημο νησί που μπορεί να είναι το σπίτι μας, το γραφείο μας, η γειτονιά μας, το κέντρο της πόλης μας. Εκεί που ο καθένας μας παραμένει έγκλειστος και ναυαγός).


5 σχόλια:

Poet είπε...

To επόμενο διάστημα θα δημοσιευτούν αποσπάσματα από το μυθιστόρημά μου, Έρημο νησί στην άκρη του κόσμου, 2009, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νεφέλη. Το σημερινό κείμενο είναι από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Δια Βίου Ανέλιξη ΚοινΣΕπ είπε...

περιμένω με αγωνία ... μου κινησε το ενδιαφερον

Poet είπε...

Χαίρομαι πολύ, Βάσω μου. Πιστεύω ότι δεν θα σε απογοητεύσω. Χρειάζεται όμως υπομονή. Όπως για κάθε τι που αξίζει.

Ανιρέτας Τόποι είπε...

"..Εκεί που ο καθένας μας παραμένει έγκλειστος και ναυαγός.."

Κι εγώ θα περιμένω..
Την καλησπέρα μου ..

Poet είπε...

Χαίρομαι πολύ που σε ξαναβλέπω, Ανιρέτα μου. Στο βιβλίο υπάρχουν διάφορες ιστορίες για ναυαγούς, πραγματικές και φανταστικές. Μερικές φορές οι πραγματικές είναι πιο απίστευτες από της φανταστικές. Έτσι, μόνον ο συγγραφέας γνωρίζει την αλήθεια. Καλό ξημέρωμα.